Wist u dat ons vlees vroeger, in de 19e eeuw, soms wekenlang bij kamertemperatuur werden bewaard tot de buitenkant verrot was? In Nederland eten we ons vlees vaak te vers. Natuurlijk is ons vlees wel iets gerijpt, want het moet besterven voor we het kunnen eten. Maar om het vlees nóg smaakvoller – en dus lekkerder!- te maken, kan het nog verder gerijpt worden. Meestal wordt vlees in vacuüm gerijpt. Op deze manier gaat er geen vocht verloren en blijft het vlees intact. Deze vorm van rijping is ‘nat’ en wordt daarom ‘wet aging’ genoemd.

Maar wat is dan precies dry aging? 

Bij dry aging wordt het vlees minimaal 21 dagen (maar vaak nog een stuk langer) gerijpt aan de lucht. Door precies de juiste temperatuur, luchtcirculatie en luchtvochtigheid te hanteren, vormt zich een harde korst aan de buitenkant van het vlees, wat voorkomt dat bacteriën het vlees binnendringen. Ook zorgt deze korst ervoor dat het vocht ín het vlees verdampt, waardoor het een vollere en intensere smaak krijgt.

MEET WHERE THERE’S MEAT

Ook breekt dry aging het spierweefsel langzaam af, waardoor het malser wordt. Het droogrijpen heeft dus zowel een positieve invloed op de smaak, als op de textuur. Er staan twee soorten rund op onze speciale Dry Aged menukaart:

  • MRIJ
    Het MRIJ rund leeft bijna het hele jaar buiten in de natuur en graast op de uiterwaarden van de rivieren de Maas, de Rijn en de IJssel. De natuurlijke leefomstandigheden van deze runderen komen de smaak absoluut ten goede! Het MRIJ rund is een zogenaamd ‘dubbeldoel ras’: ze zorgen voor zowel vlees als melk.
  • Black Angus
    Het Black Angus rund gedijt het best in natuurgebieden met een grote variëteit aan kruiden- en grassoorten. De uitzonderlijke kwaliteit van het vlees zorgt voor de wereldwijde populariteit van dit ras. Dit komt mede door de “marmering” van het vlees: er lopen dunne lijntjes vet door het vlees. Dit vet heeft de eigenschap dat het smaak vasthoudt, wat zorgt voor overheerlijk vlees!

Loopt het water u al in de mond? Vraag snel naar onze speciale Dry Aged kaart. Wij zorgen uiteraard voor een passend wijnadvies!